Kawa w Beskidzie Niskim w otoczeniu gór i wspaniałych widoków

Spieszymy z informacją, że nasze pokoje z aneksami uzbroiliśmy w kawiarki marki Homla. Przetestowane - robią wyśmienitą kawę. Zapraszamy na testy. Może wybierzecie się na weekend?

kawiarka-homla 

 

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? 

Aby ułatwić Wam korzystanie z kawiarki podrzucam skróconą instrukcję. Przy tej okazji, muszę podzielić się słodką tajemnicą, że kawa najlepiej smakuje na naszej 3 hektarowej łące, huśtawce, pod wiatką lub na jednej z naszych ławek wystawionych do słoneczka. Miłego dzionka.

  • Nalej wodę do dolnego zbiornika kawiarki poniżej zaworu bezpieczeństwa.
  • Następnie załóż pojemnik na kawę (ten z otworami), zasypując go kawą. Wyrównaj, ale nie ugniataj kawy łyżeczką.
  • Zakręć górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do użycia.
  • Postaw kawiarkę na palniku, po usłyszeniu charakterystycznego dźwięku bulgotania oznaczającego, że woda zaczyna się gotować i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zmniejsz na palniku moc grzania. Czekaj, aż zakończy się proces parzenia kawy, co następuje stosunkowo szybko, gdy zanikają dźwięki bulgotania z kawiarki.
  • Nalej kawę do filiżanek i delektuj się kawą.

 

 

Konserwacja kawiarki i ważne informacje

  • Rozkręcamy kawiarkę dopiero gdy ostygnie. Myjemy wszystkie elementy. W takim stanie pozostawiamy do całkowitego ocieknięcia.
  • W czasie zaparzania kawy nie można kawiarki przetrzymać zbyt długo na palniku, gdyż w chwili jak odparuje woda, a kawiarka będzie dalej podgrzewana, to zostanie szybko spalona.
  • Prosimy aby kawiarki nie rozkręcać ciągnąc za uchwyt, gdyż często ulega on złamaniu.
Relaks w górach
Zapraszamy do agroturystyki Siwejka -
polecanego miejsca na wypoczynek w Beskidzie Niskim