Kawa w Beskidzie Niskim w otoczeniu gór i wspaniałych widoków
Spieszymy z informacją, że nasze pokoje z aneksami uzbroiliśmy w kawiarki marki Homla. Przetestowane - robią wyśmienitą kawę. Zapraszamy na testy. Może wybierzecie się na weekend?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Aby ułatwić Wam korzystanie z kawiarki podrzucam skróconą instrukcję. Przy tej okazji, muszę podzielić się słodką tajemnicą, że kawa najlepiej smakuje na naszej 3 hektarowej łące, huśtawce, pod wiatką lub na jednej z naszych ławek wystawionych do słoneczka. Miłego dzionka.
Nalej wodę do dolnego zbiornika kawiarki poniżej zaworu bezpieczeństwa.
Następnie załóż pojemnik na kawę (ten z otworami), zasypując go kawą. Wyrównaj, ale nie ugniataj kawy łyżeczką.
Zakręć górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do użycia.
Postaw kawiarkę na palniku, po usłyszeniu charakterystycznego dźwięku bulgotania oznaczającego, że woda zaczyna się gotować i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zmniejsz na palniku moc grzania. Czekaj, aż zakończy się proces parzenia kawy, co następuje stosunkowo szybko, gdy zanikają dźwięki bulgotania z kawiarki.
Nalej kawę do filiżanek i delektuj się kawą.
Konserwacja kawiarki i ważne informacje
Rozkręcamy kawiarkę dopiero gdy ostygnie. Myjemy wszystkie elementy. W takim stanie pozostawiamy do całkowitego ocieknięcia.
W czasie zaparzania kawy nie można kawiarki przetrzymać zbyt długo na palniku, gdyż w chwili jak odparuje woda, a kawiarka będzie dalej podgrzewana, to zostanie szybko spalona.
Prosimy aby kawiarki nie rozkręcać ciągnąc za uchwyt, gdyż często ulega on złamaniu.